PROGRAMOK

Az Automorrow házigazdája: Szujó Zoltán

11:15-11:45

Mi kell ahhoz, hogy 25 év múlva egy autó beinduljon? - Az ELTE szerepe a jövő járműiparában

dr. Tejfel Máté- egyetemi docens és az ELTE IK Egyetemi-Vállalati Együttműködési Intézet igazgatóhelyettese

A jövő autói gombnyomásra elindulnak és várhatóan egy kisgyerek is el tudja majd őket indítani. De milyen tudás kell ahhoz, hogy ez megvalósulhasson? Mit tud ehhez hozzátenni az egyetem? Hogyan tud ebben együttműködni az ipari szereplőkkel? Ezt vizsgálja meg az előadás az ELTE IK már létező példáin keresztül.

Az előadó egyetemi docens, az ELTE Informatikai Karán működő Egyetemi-Vállalati Együttműködési Intézet igazgatóhelyettese.

Vasáros Máté, Chief Product Owner, Siemens Mobility Kft.

Ismerd meg a Siemens Mobility vasúti infrastruktúra tervezését támogató adatintegrációs platformját az ötlettől a megvalósításig!

A Siemens Mobility budapesti K+F központjában olyan jövőbe mutató projekteken dolgozunk, melyek biztosítják a fenntartható, megbízható és biztonságos közlekedést. Ezt a célt szolgálja az a globális Siemens Mobility innovációs díjat nyert termékünk is, amely a vasúti infrastruktúra tervezését támogatja. Egyediségét az adja, hogy a megalkotott adatintegrációs platform iparágtól függetlenül, az üzleti élet bármely területén hasznosítható.

Budapesten születtem és nőttem fel, jelenleg pedig Székesfehérváron élek. Az ELTE programtervező informatikus alapképzésen 2013-ban végeztem, ami után a Mobility-nél kezdtem el a pályafutásom. 2016-ban elvégeztem a programtervező informatikus mesterképzést is az ELTE-n. A Mobilitynél először .Net fejlesztőként tesztautomatizálással foglalkoztam, majd utána átkerültem a vasúti tervezői alkalmazások fejlesztésére. Projektvezetés mellett az elmúlt három évben Product Ownerként tevékenykedtem, most pedig Chief Product Owner vagyok a tesztelői alkalmazások fejlesztésén. Számomra a legfontosabb, hogy a felmerült problémákra a kollégákkal közösen a legjobb megoldást készítsük el.

11:45-12:15

Data in motion – adatintegrációs platform, ötlettől a megvalósításig

12:15-12:45

Mesterséges intelligencián alapuló együttműködések Bosch telephelyek között: Maklár – Budapest

Magos Júlia, Bosch AI Campus Hungary Coordinator (budapesti telephely) és Porteleki Balázs, AI & NVH Expert (maklári telephely), Robert Bosch Kft.

Ismerd meg a jövőt az Automorrow járműipari konferencián, és tudd meg, hogyan forradalmasítja a mesterséges intelligencia az autóipart! Valós példákon keresztül azt is bemutatjuk, hogyan működik együtt a budapesti Bosch AI Campus és a maklári gyártási lokáció. Fedezzük fel közösen, hogyan vezetett a Bosch elkötelezettsége forradalmi projektekhez az AI – különösen a kormánymű gyártás – területén! Előadásunk során láthatunk „state of the art” megoldásokat, de a kihívásokat és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket is megvitatjuk.

Kiss Kristóf Levente – Teljesítményelektronika szoftver specialista, Hajtásrendszer Fejlesztés, Audi Hungaria.

Kíváncsi vagy, hogyan lesz az ötletből autó? Érdekel, hol helyezkedik el az Audi Hungaria Hajtásrendszer Fejlesztése a márka V-modelljében?

Ismerd meg hogyan szélesedett ki az elmúlt években a tevékenységi és felelősségi kör a tesztelés, a konstrukció, az applikáció és a szoftverfejlesztés területein!

„A villamos gép motorvezérlőn futtatott veszteségi-és hőmodelljével foglalkozom, fő feladatom a konszern összes jövőbeni villamos hajtásának túlmelegedés elleni védelme, illetve azok szélsőséges körülmények közötti tesztelése.”

12:45-13:15

Az ötlettől a kész járműig - az Audi hajtásrendszer fejlesztésének kulisszatitkai

Ebédszünet

13:15-13:45

13:45-14:15

Technikai sport-innovációs ökoszisztéma

Máthé István, oktatási igazgató, Hungarian Racing Engineering 

Technikai sportok szerepe a járműfejlesztésben. Komplex feladatokhoz integrált képzés. A Hungarian Racing Engineering oktatási igazgatója által a téma mélyére pillanthatunk, és az is kiderül, hogy hogyan tudnak a versenymérnökök elméleti és gyakorlati képzése által hozzájárulni a szakmai innovációk megvalósulásához.

Lőkös Hedvig, Termelési igazgató, Gas Power – Part of GE Vernova

Napjainkban természetes, hogy 99,9%-ban elérhető az áram az otthonunkban, a munkahelyünkön. Azt is látjuk, hogy egyre nő a népesség és az energiaigény és az elektromos autók töltését is biztosítani kell környezetvédő módon. A mostani energiaforrások azonban szennyezik a környezetet , a CO2 kibocsájtás pedig egyre súlyosbodó globális felmelegedés okoz. Erre keressük folyamatosan a műszaki megoldásokat , hiszen a megújuló erőforrások egyre nagyobb teret nyernek – szélerőművel és fotovolatikus energia termeléssel- de ezek a megújuló energiaforrások nem állnak rendelkezésre a nap 24 órájában és az év minden szakában.

A megoldás a kezünkben van! A GE Vernova veresegyházi gyárában azt látjuk, hogy a minden kontinensen ugrásszerűen megnőtt a kereslet a csúcserőművek iránt. Ezeket a megoldásokat mutatjuk be Lőkös Hedvig előadásában.

Hedvig 13 éve dolgozik a Gas Power – Part of GE Vernova veresegyházi gyárában. 2 éve a GE Gas Power AERO derivativ erőmű összeszerelés termelési igazgatója.

Hedvig Lokos | LinkedIn

14:15-14:45

“Repülőgép hajtóműtől a hidrogénnel üzemeltettett csúcserőművekig”

14:45-15:15

Future of Mobility by MOL

Czikora Tamás – Csoportszintű Mobilitás Vezető, MOL-csoport

Czikora Tamás előadásának fókuszában az autóipar trendjei, folyamatai, fenntarthatósága, valamint tudományos és társadalompolitikai vonzatai, mint napjaink megkerülhetetlen témái szerepelnek: „izgalmas és inspiráló összefüggésekben” tervezi megvizsgálni az autózás jelenét és jövőjét.

Teljes név: Czikora Tamás
Cég: MOL Group
Titulus: Head of Group Mobility

Tamás 2019-ben csatlakozott a MOL-csoporthoz, ahol a mobilitási üzletágat vezeti. A MOL Limo car sharing, a MOL Fleet Solution flottakezelő, a MOL Plugee elektromos autó töltési szolgáltatás tartoznak jelenleg az üzletághoz. Tamás a MOL-t megelőzően a Boston Consulting Groupnál dolgozott, tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Copenhagen Business Schoolon végezte. 

EN

Tamas Czikora – Head of Mobility, MOL Group

Tamas joined MOL Group in 2019 where he is currently leading the Group Mobility division. The division at the moment consists of the following business lines: MOL Limo (car sharing), MOL Fleet Solution (fleet management), MOL Plugee (electric vehicle charging). Tamas worked at Boston Consulting Group before MOL and he studied at Corvinus University of Budapest and Copenhagen Business School.

Tóth Bálint, Managing Director, NEFAB

Miként tudjuk csökkenteni környezeti terhelésünket hatékonyabb, optimálisabb és fenntarthatóbb csomagolási- és logisztikai megoldásokkal? Milyen módszerek, anyagok és lehetőségek vannak, hogy az ökológiai lábnyomunkat visszaszorítsuk, a CO2-kibocsátást pedig csökkentsük? A járműipar szempontjából a csomagolóipar sem elhanyagolható, amely szintén működhet környezetbarátabb módon. A Nefab Packaging Hungary Kft. ennek érdekében okosabb (a „greenwashing”-tól távol álló) megoldásokat biztosít partnerei számára, előadásuk során pedig többek között azokat a megoldásaikat is bemutatják, amikkel jelentős mértékben redukálják a károsanyagok levegőbe kerülését.

15:15-15:45

Fenntarthatósági trendek a logisztikai csomagolás területén a NEFAB szemszögéből

15:45-16:15

A jövő mobilitása a jövő generációjának – mit takar és mit hozhat a mikromobilitás

Kárpáti András – Jövő Mobilitása Szövetség elnöke és a Park&Roll alapítója

A mikromobilitási megoldások szerepe és lehetőségei, illetve hatása a városi közlekedésre nehezedő terhek enyhítésére

Kárpát András – Jövő Mobilitása Szövetség elnöke és a Park&Roll alapítója

LinkedIn profil

Vályi István újságíró, a Speedzone.hu egyik alapítója és főszerkesztője, és Viktorin Tamás Rádiós műsorvezető, autós Visszapillantó podcastere 

A fejlesztések különböző irányai, az autonóm autózás, az elektromos meghajtás térnyerése, a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok robbanásszerű változást vetítenek elő a járműiparban. Éppen ezért elérkezett az idő, hogy túlmutassunk az aktualitásokon, és megvizsgáljuk, mire számíthatunk a jövőben. Az Automorrow zárásaként Vályi István és Viktorin Tamás előveszik a képzeletbeli kristálygömböt, és egy könnyed hangulatú gondolatcsere keretében az iparág jövőjébe tekintenek. Tarts velük, és tudd meg, mi forog ki abból, ha összeeresztünk egy gondolkodó médiamajmot az autók szerelmesével!

Vályi István
Újságíró, professzionális autóbolond és örök tanuló. Műsorvezető, gondolkodó médiamajom az ország vezető online autós- és életmódmagazinjának – Speedzone.hu – egyik alapítója és főszerkesztője.

Viktorin Tamás
Rádiós műsorvezető, autós podcaster. Az autók szerelmese. A 2021 őszén egy hirtelen ötlettől vezérelve indított, elsősorban autózással kapcsolatos podcast egy tabló lett hazánk autós arcaiból. A szakembereken felül igazán bohém figurák is megjelennek, ez adja a színét, báját a Visszapillantónak.

16:15-17:00

"Betűtészta-készítés" járműipari segédeszközökből, avagy Vályi István és Viktorin Tamás beszélgetése az autógyártás jövőjéről